Стани член на Силни лапи!

Запиши се за информационната брошура!

Добре дошли!

Добре дошли при Силни лапи – международния младежки клуб на ЧЕТИРИ ЛАПИ

Искаш да помагаш активно на животните? Тогава тук си на правилното място. Казвам се Христина. Аз отговарям за всички силни лапи в България и много се радвам на твоите писма, и-мейли и идеи. Интересна и важна информация по темата защита на животните ще намериш в раздел ЗНАНИЯ.


Приятно разглеждане на сайта!
Екипът на Силни лапи.

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

ЧЕТИРИ ЛАПИ осигури щастливо бъдеще за шест големи котки от Румъния

12.04.2013

Вчера бе поставено началото на новия живот за четири изстрадали лъва и два тигъра от Румъния. Животните, които бяха иззети от затворения зоопарк в Онещ, бяха транспортирани до Лайънсрок – убежището за големи котки на ЧЕТИРИ ЛАПИ в Южна Африка. Сега те ще могат да водят достоен живот под африканското слънце заедно с още 79 лъва и 4 тигъра на площ от 1200 хектара.

Шест животни, държани в тесни и разнебитени клетки, неподходящи за вида им и без подходяща храна или медицински грижи, бяха спасени от ЧЕТИРИ ЛАПИ. Групата от зоопарка в Онещ, която се състои от лъва Тарзан, лъвицата Сиба и двете им малки – Сара и Хера, тигрицата Рюа (доскоро наричана Герика) и нейния партньор Томи, пристигна благополучно в убежището за големи котки Лайънсрок. Пътуването им започна с камион от Румъния, през Виена до Цюрих, а оттам със самолет до Йоханесбург. Финалната отсечка беше с камион от Йоханесбург до Лайънсрок в сърцето на провинция Фрайстат.

С цел освобождаването в убежището да е по-спокойно за лъвското семейство, първо бяха пуснати двете лъвчета. Малко след тях бяха пуснати майката и бащата, които побързаха да проучат района. Малкото семейство скоро си намери място в новия дом, където се чувстваше спокойно и защитено. Томи и Рюа бяха пуснати в зона за адаптация на тигри, а целият процес протече гладко. Любопитните животни проучиха района си и бяха очевидно щастливи да се видят след пътуването. След кратка обиколка на терена изпробваха и новия си басейн, за да се охладят и освежат.

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

ЧЕТИРИ ЛАПИ приветства дългочаканата европейска забрана за изпитвана върху животни козметика

Иън Сомърхолдър, звездата от „Изгубени“ и „Дневниците на вампира“, изпрати поздравително послание до ЧЕТИРИ ЛАПИ за кампаниите на фондацията, целящи прекратяването на тази ужасна практика.

Международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ с огромна радост съобщава, че от 11 март 2013 г. вносът и продажбата на козметични продукти и съставки, изпитвани върху животни, най-после ще бъдат напълно забранени в рамките на Европейския съюз. Дълго чаканата и закъсняла забрана бележи огромна победа за използваните за опити животни и за онези хора, които неуморно защитават правата им години наред.

От 11 март всеки, който иска да продава нови козметични продукти и съставки, трябва да не ги е изпитвал върху животни никъде по света. Забраната важи за всякаква козметика, включително тоалетни продукти и гримове – от сапун и паста за зъби до червило и спирала.

Европейската комисия оценява броя на животните, които ще бъдат спасени от налагането на забраната, на близо 27,000. ЧЕТИРИ ЛАПИ призовава страните по целия свят да последват примера на ЕС и да наложат сходни забрани за изпитването на козметични продукти и съставки върху животни.

Фондация "Четири лапи" настоява за забрана на трофейния лов на големите котки

29.01.2013

Скорошно проучване на американския университе "Дюк" показа, че популацията на лъвове в Африка е намаляла от над 100 000 на около 35 000 само през последните близо 50 години. При този темп на изчезване, съвсем скоро величественият символ на сила, смелост и могъщество може да се окаже застрашен вид.

Причина за катастрофалното намаляване на броя на лъвовете в дивата природа от една страна е унищожаването на естествената им среда, а от друга - трофейният лов и търсенето на органи от "царя на животните". Всяка година хиляди туристи от Европа и САЩ посещават Африка с една единствена цел - да отстрелят лъв. Още от малки лъвчетата се отделят от майките им, като по този начин губят възможността да придобият елементарни умения за оцеляване. Малките се предлагат като атракция за посетителите на фермите, които искат да се снимат с тях. Когато пораснат и вече не са напълно безопасни при контакт с туристите, те се използват за разплод или попадат в списъците за отстрел.

"Много от животните не се страхуват от хората и търсят контакт с тях, като буквално застават пред дулото на ловците," разказва Томас Питч от "Четири лапи". "Някои се примамват с храна, а понякога дори са и упоени, за да представляват минимална заплаха за пишман ловците, които трябва само да натиснат спусъка.

Трофейният лов се улеснява и от факта, че в Република Южна Африка не се изисква специално разрешително за лов или някакъв опит. Човек може да резервира лъв за отстрел дори по Интернет. "Четири лапи" се бори за пълна забрана за трофейния лов на отглеждани в плен лъвове от години. Организацията издържа един от най-големите спасителни центрове за големи котки в страната - паркът Лайънсрок - бивша ферма за лъвове, в която са спасени над 80 големи котки, живяли в плен в зоопаркове, развъдници и в частни домове.

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Украинското мече Настя вече опознава новия си дом

28.11.2012

Днес екип на международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ транспортира мечето Настя от зоопарка в Луцк, Украйна, до новия му дом в гр. Житомир, близо до столицата Киев. С помощта на френската организация "30 милиона приятели" и дарения от цял свят, ЧЕТИРИ ЛАПИ успя за рекордно кратки срокове да построи спасителен център с площ от около 7 декара.

Настя е в добро здравословно състояние и вече се радва на новия си живот в среда, осигуряваща условия, максимално близки до тези в дивата природа. Транспортирането мина изключитело гладко, като дори не се наложи малкото мече да бъде упоявано.

На 12.05.2012 Настя беше продадена от управата на зоопарка в Луцк на търговци на диви животни. Месец по-късно ЧЕТИРИ ЛАПИ излъчи шокиращи кадри, на които се виждаше как 4-месечната Настя пищи неистово, докато купувачите се опитват да я натикат в дървен сандък. През юли Настя беше конфискувана и върната обратно в зоопарка в Луцк, където фондацията пое грижите за нея до построяването на новия й дом в Житомир.

За Маша, майката на Настя, бъдещето е все още много неясно. Въпреки обещанието, че тя също ще бъде предадена в спасителния център на “Четири лапи” в Украйна, засега управата на зоопарка в Луцк отказва да се раздели с нея. Преговорите за спасяването на Маша ще продължат.

В Украйна има близо 80 мечки, които се отглеждат в плен при неподходящи условия – в кръчми, увеселителни заведения или бензиностанции. Някои се използват като жива стръв при обучаване на ловни кучета. Макар продажбата на животни от зоопаркове на частни лица да е забранена, това се оказва прозъфтяващ бизнес

BE NICE TO MICE!

22.11.2012

Днес, 22-ри ноември, международната фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ чества за втори път деня BE NICE TO MICE, приканващ за състрадателност към лабораторните животни. Денят, определен от ЧЕТИРИ ЛАПИ, е в чест на тези изключително интелигентни, общителни и нежни животни, милиони от които страдат в лаборатории всяка година в целия свят.

Много популярни личности от Европа се присъединиха към кампанията на ЧЕТИРИ ЛАПИ за спиране на опитите с животни при тестване на козметични продукти. След като хиляди съставки вече са доказали своята безопасност и ефективност, страданието на невинни животни заради нов вид шампоан или червило е напълно безсмислено и нехуманно. Науката вече е достаъчно напреднала, за да се изпозват алтернативни методи за изпитване на продуктите в лабораторни условия.

Експертът по лабораторни животни на ЧЕТИРИ ЛАПИ Мари-Клеър Макинтош споделя: "Мишките може да са малки, но те могат да ни дадат голям урок за тъжната истина при експериментите с животни и как тези жестоки опити дори спират научния прогрес. Нена на този ден да помислим за мишките в лабораториите по целия свят и да се присъединим към кампанията на ЧЕТИРИ ЛАПИ за защита и спиране на страданието и болката, изпитвана от милионите животни в лаборатории."

Повече от 7 милиона мишки се използват в експерименти на територията на Европейския съюз всяка година. Само във Великобритания през 2011 г. са използвани над 2,6 милиона от невинните същества. Най-голям брой от лабораторните животни страдат в лаборатории в САЩ и Китай. За съжаление, любопитните мишоци са сред най-често използваните лабораторни животни при изпитването на нови козметични продукти, защото са малки, отглеждането им е евтино, лесно се управляват и множат.

Белите лабораторни мишки преминават през почти всякакви лабораторни изтезания - от токсични тестове на козметика и препарати за домакинството до опити с хранителни добавки и индустриални химикали. Трудно е да се опише страданието на животните и необратимите последици, до които водят те.

ЧЕТИРИ ЛАПИ, много други организации, както и стотици хиляди европейски граждани, настояват за използването на алтернативни методи, които да дадат по-бързи, хуманни и не на последно място - сигурни резултати за безопасни продукти. Няма научни доказателства, че реакцията на едно животно към токсин е идентична с тази на човека. Подкрепяйки пълната забрана за използването на животни за козметичната индустрия, ние си гарантираме по-безопасни продукти и по-големи шансове за лечение на човешки болести.

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Деца от 78 СОУ "Христо Смирненски" в Банкя научиха повече за Лайънсрок

14.11.2012

Екип на Фондация "Четири лапи" посети в края на миналата седмица 78 СОУ "Христо Смирненски" в гр. Банкя, за да запознае децата с едно от убежищата за диви животни на международната организация "Четири лапи". Лайънсрок е спасителен център за големи котки, който приютява и се грижи за пострадали представители от този животински вид.

Децата имаха възможност да видят на голям екран снимки от Лайънсрок с обяснения и детайли. Г-ца Христина Петрова, Координатор Проект във Фондация "Чретири лапи" България, разясни процеса на транспортиране на едно животно до Лайънсрок и животът му след това. Всяко дете успя да зададе въпрос за големите котки или убежището.

Презентацията в 78 СОУ "Христо Смирненски" в гр. Банкя е част от програмата за обучение по хуманно отношение към животните - "Децата се учат как да защитават животните", развивана от "Четири лапи" в много училища в България.

Децата от начален курс на СОУ "Васил Левски" в гр. Елин Пелин се включиха в проекта „Децата се учат как да защитават животните”

23.10.2012

„Четири лапи” стартира своя детско-юношески проект „Децата се учат как да защитават животните” в СОУ "Васил Левски" в Елин Пелин. Училището и „Четири лапи" ще работят заедно за изграждането на по-хуманно отношение към животните в ранна детска възраст.

Усилията на фондацията в образоването на деца между 6 и 10 години относно уважението и разбирането ни към животинския свят за пръв път ще бъдат приложени в Елин Пелин, където всички преподаватели от началните класове с готовност и желание се включиха в програмата. В продължение на няколко учебни часа преподавателите ще работят със специално изработени за проекта материали, с помощта на които децата ще научат важни факти за представителите на фауната и как могат да помогнат на животните в беда. Голяма част от заниманията включват работа по групи, което помага на децата да изградят по-добри отношение помежду си.

Заедно с работата със СОУ "Васил Левски", фондация "Четири лапи" започна сътрудничество и със Столични център за работа с деца в с. Ботунец. Малчуганите там вече получиха своите материали и напътствия.

„Четири лапи” стартират проекта „Децата се учат как да защитават животните” в 78 СОУ „Христо Смирненски” – Банкя

22.10.2012

Международната организация за защита на животните „Четири лапи” стартира своя детско-юношески проект „Децата се учат как да защитават животните” в 78 СОУ „Христо Смирненски” в целия начален курс на обучение. Училището и „Четири лапи ще работят заедно за изграждането на по-хуманно отношение към животните в ранна детска възраст.

Проектът "Децата се учат как да защитават животните"
Проектът цели чрез образователна програма да промени нагласата и поведението на децата, за да уважават и разбират поведението и света на животните, като ги защитават и отстояват правата им. Децата е нужно да разберат, че само ние хората имаме способността да направим нещо за по-доброто съществуване на животните и да говорим пред обществото вместо тях. Затова ЧЕТИРИ ЛАПИ създаде тази образователна програма за началните училища, където да внедри часове по хуманно отношение към животните. Защото ние вярваме, че защитата на животните в ранна детска възраст създава социално-отговорни граждани и членове на здраво общество.

Нуждата от хуманно отношение към животните в училищата
Децата често са свидетели на нехуманно отношение към животни в дома или на улицата, в циркове или зоопаркове. За съжаление, децата гледат възрастните като пример за подобно отношение, а това често води до неправилно схващане за ролята на животните в човешкия свят. Нерядко и самите деца пряко участват в насилие над животни в обществото ни. Това определено прави изключително важна ролята на подобно обучение, провеждано в българските училища.

В България, „Четири лапи” си партнира вече с повече от 35 основни училища в различни райони на страната. В продължение на един учебен срок децата се запознават с красотата на животинския свят и научават важна информация относно това как човекът и животните могат да съществуват хармонично и да си помагат. Това се случва и с помощта на учебни помагала, осигурени от неправителствената организация. След приключване на програмата от часове по хуманно отношение към животните, децата и преподавателите получават грамоти и подаръци от „Четири лапи”.
 

© ЧЕТИРИ ЛАПИ Корнел боязливо изследва района

Лъвовете Иван и Корнел и лъвицата Лепа отново скитат в Африка

27.09.2012

Международната организация за защита на животните ЧЕТИРИ ЛАПИ осигури нов живот за три големи котки, държани дълги години в лоши условия. Иван, Корнел и Лепа години наред споделят тесни бетонни ограждения в частен зоопарк в сръбския град Нови Пазар.

Собственикът на зоопарка придобива животните от зоопарка в Белград през 2009 година, но само година по-късно се приема нов закон, който забранява притежанието и отглеждането на диви животни.

Така 4-годишните Иван и Корнел, заедно с младата лъвица Лепа, са конфискувани от сръбските власти и предадени на ЧЕТИРИ ЛАПИ, за да могат животните да имат шанс за по-добър живот в убежището Лайънсрок, Южна Африка.

След дълги часове полет от Германия до Йоханесбург, новият дом вече е факт. Трите големи котки вече трети ден изучават новата си среда и свикват с другите обитатели на парка.

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Германски и български ветеринари прегледаха зъбите на мечките в парка край Белица

11.09.2012

Много пъти сме писали за живота на бившите танцуващи мечки в парка край гр. Белица. Там екип на Фондация "Четири лапи" се грижи за 24 мечки в среда, отговаряща на естествените им нужди.

В края на август и началото на септември премина ежегодния стоматологичен преглед на обитателите на Парка за танцуващи мечки край Белица. В рамките на 3 дни бяха прегледани 12 мечки, като прегледът продължи средно около 2 часа на мечка. Прегледите бяха направени от германския зъболекар д-р Марк Лузе, който пристигна със съпругата си, която му асистира.

Анестезията и цялостният медицински преглед на мечките беше направен от екипа на проф. Аминков от Лесотехническия университет в София. Всички мечки в парка имат лични здравни картони, като към момента в най-лошо състояние е сръбската мечка Сайда. За нея бяха отделени приблизително 8 часа. След първоначалните прегледи, мечките които имат нужда, ще бъдат лекувани по график.

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Екип на „Четири лапи” кастрира бездомни животни под Рилския манастир

03.09.2012

Екип на Фондация "Четири лапи" беше за трети път в гр. Рила, където в продължение на една седмица се погрижи за десетки скитащи се кучета и котки. След продължилия няколко месеца проект в Украйна, българският екип отново е на територията на България и продължава работа по намаляване на броя на бездомните животни в страната ни.

Животните се залавят от екип от хващачи на "Четири лапи" и се транспортират до мобилната клиника на организацията. Използвайки съвременна медицинска техника, опитните ветеринарни лекари преглеждат и кастрират животните под пълна упойка, след което ги ваксинират срещу бяс и ги обезпаразитяват. Оперираните животни остават под наблюдение 24 часа, след което се връщат на мястото, откъдето са заловени.

Всяко куче, което е било обработено от екипа на „Четири лапи”, може лесно да бъде разпознато по поставената на едното ухо синя пластмасова марка, на която от едната страна е изписано името на организацията, а от другата - идентификационен номер, под който животното е записано в регистър. Номерът на ушната марка се татуира върху другото ухо на кучето, за да може то да бъде идентифицирано дори ако ушната марка бъде свалена. При котките се поставя татуировка на едното ухо, а на другото се изрязва леко връхчето.

 

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Клуб "Силни лапи" гостува на инициативата „Цветовете на сърцето – мама и детето”

12.03.2012

Младежкият клуб на Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ беше част от инициативата „Цветовете на сърцето – мама и детето”, която на 10-ти март събра в Детско-юношеския отдел на Столична библиотека над 150 деца заедно с техните родители.

В продължение на шест часа организаторите от сдружение „СъЗнание” и Образователен център „МеДиа” предложиха на своите гости интересни творчески ателиета и психологически упражнения, които да подкрепят градивното общуване и приятелските отношения между родителите и децата.

Присъстващите успяха да се запознаят и с материалите на Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ, които възпитават у малките любов и уважение към животните. Много от участниците получиха подаръци от нас и станаха членове на "Силни лапи".

Това не е първият път, в който си партнираме със Столична библиотека. Както ви разказахме преди време, "Силни лапи" стана част от културния календар на библиотеката и запознава любопитните малчугани с интересни факти от дейността на Фондацията чрез интерактивни презентации.

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ предупреждава за опасни заледени участъци при разходките с куче

16.02.2012

Имате ли куче, което редовно разхождате въпреки студеното време, натрупалия сняг и поледицата? Ако попадате в този списък, ние имаме няколко съвета.

Избягвайте хвърлянето на топки или пръчки в близост до реки или малки водоеми. Тези предмети може да попаднат на рискови места. Въпреки мразовитите температури заледените повърхности може да не издържат тежестта на вашия любимец, ако животното случайно попадне отгоре.

Бъдете внимателни в близост до водоеми и заради други животни – понякога дори птица може да привлече вниманието на едно по-любопитно куче. Винаги дръжте кучето на повод като предпазна мярка.

Ако все пак кучето пропадне през по-тънък лед, в никакъв случай не се опитвайте да го спасите сами, защото поставяте себе си в много рискована ситуация, а кучето разчита на вас. Реагирайте бързо и се обадете на пожарната или помолете за съдействие възрастни наоколо.
 

Фондация „Четири лапи” гостува на детско-юношеския отдел на Столична библиотека

15.12.2011

Международната фондация за защита на животните „Четири лапи” гостува на Столична библиотека, където ще запознае посетителите на Детско-юношеския отдел с някои от своите най-големите спасителни центрове по света.

В продължение на няколко срещи Христина Петрова, Kоординатор на програмата на „Четири лапи” „Децата се учат как да защитават животните” и ръководител на детско-юношеския клуб „Силни лапи” ще разкаже на децата за тези вълнуващи места и ще покаже ценни фотографии от центровете заедно с изключително полезна информация.

Всички присъстващи ще разберат как са създадени и как оперират три от най-големите центрове за реабилитация на диви животни, където Фондация „Четири лапи” влага много труд и опитност. Това са - Парк за танцуващи мечки Белица (България), Убежище за големи котки "Лайънсрок" (Южна Африка) и Център за опазване на орангутаните в Борнео (Индонезия).

Първата презентация ще запознае присъстващите с Убежището за големи котки "Лайънсрок". Заповядайте на нашата среща в събота (3-ти декември) от 11:30 ч.
 

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Жребчето Солтана се роди в групата на спасените румънски коне

14.11.2011

Групата на спасените от сигурна смърт коне от делтата на Дунав се увеличи след повторното им пускане на свобода в естествената им среда. Роди се здраво жребче. То беше кръстено Солтана и вече прави първите си смели стъпки в живота.

В момента спасените животни си почиват от усилните седмици, прекарани в Урлеаска. Всички жребци са били кастрирани, за да бъде предотвратено размножаването им в огражденията на конюшните.

Конете, които се намират под грижите на ЧЕТИРИ ЛАПИ, вече 41 на брой, трябва да бъдат върнати обратно в Летеа през август. Там те ще се присъединят към животните, които са били отделени от групата преди изпращането й към кланицата. Транспортирането беше спряно благодарение на интензивните усилия на ЧЕТИРИ ЛАПИ и нейните поддръжници. Една от тях, на име Солтана, почина наскоро. Сега споменът за нейното усилие да спаси конете на Летеа ще живее с новороденото жребче, носещо името й.
 

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ награди за поредна година ученици от ЧСОУ „Рьорих”

24.10.2011

Международната фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ отново посети ЧСОУ „Рьорих” в кв. Драгалевци, София, за да награди група деца, които преминаха обучение по хуманност към животните по програмата „Децата се учат как да защитават животните.

Децата от ЧСОУ „Рьорих” за пореден път доказаха, че обичат животните и знаят как да отговорят на нуждите им и да се отнасят към всички живи същества с уважение. В продължение на няколко учебни часа преподавателите им ги запознаха с разнообразието на животинския свят и правата на всеки представител за свобода, храна, семейство и дом.
Децата получиха от специално надписаните ни почетни грамоти и други подаръци от
фондацията.

Работата по учебната ни програма продължава и тази година.

Ако искате да посетим и вашето училище, пишете ни на silni-lapi@silni-lapi.bg
 

Фондация „Четири лапи” е партньор за българската премиера на документалния филм „ДИВАЧЕТА” в IMAX 3D в София

07.08.2011

Фондация „Четири лапи” е партньор на Cinema City и Mtel IMAX 3D за изключително успешната в САЩ научнопопулярна продукция „Дивачета 3D” (Born to be Wild), развълнувала и критиците, и публиката.

Историята на филма е като приказка, но е напълно реална и ние хората още не знаем как ще завърши. „Дивачета 3D” е филм за необикновено силна връзка между хора и животни, история за любов и себеотдаване. Зрителите ще се срещнат отблизо с бебета слонове и орангутани в красивата природа на Кения и Борнео, загубили своите семейства, а оцеляването им на Земята е застрашено. Много смели и всеотдайни хора дават втори шанс на сирачетата да пораснат и да бъдат свободни.

Фондация „Четири лапи” много добре познава проблемите на тези два животински вида, тъй като има проекти в Африка и Индонезия, свързани с помощ при бедствия и опазване живота на осиротели и ранени орангутани. „Четири лапи” подкрепя усилията на Фондация „Оцеляване на орангутаните в Борнео” (BOS), която поддържа центрове за рехабилитация и приюти за орангутани и други застрашени видове. Благодарение на работата на мобилната ни ветеринарна клиника в Кения, фондацията се включва в спасяването и лекуването на представители на животинския свят в Африка.

Животните в „Дивачета 3D” много приличат на хората и имат същите желания – искат да растат свободни и да отглеждат децата си в сигурна среда. В същото време те са част от една изключително крехка еко-система. Тези сирачета обаче са получили втори шанс за живот, но е в ръцете на човека те да изживеят живота си щастливо.

“Прекарахме толкова много време с осиротелите слонове и орангутани. Това промени живота ми завинаги”, казва продуцентът и сценарист Дрю Фелман.

Продукцията стартира на 2 септември за българските зрители в IMAX Cофия.
 

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ награди ученици от ОУ "Н. Й. Вапцаров" в гр. Ботевград за участието им в програмата "Децата се учат как да защитават животните"

Градският парк на Ботевград беше огласен от радостни детски викове през сутрешните часове на 28-ми май. Причината за това беше награждаването им за участието в програмата на Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ "Децата се учат как да защитават животните". Десетки деца от ОУ "Н. Й. Вапцаров", гр. Ботевград, се учиха как да защитават животните в специално определени за това часове. Техните учители използваха материали на Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ, за да предадат на децата ценни знания за животинския свят и как можем да опазим този дар на природата.

Децата зарадваха екипа на Фондацията с много рисунки, стихотворения и сценки по темата. След това те получиха почетни грамоти за хуманно отношение към животните, както и подаръци от екипа. ОУ "Н. Й. Вапцаров" заслужи и своята грамота за участието си в програмата, която беше връчена на Пом.-директора г-жа Славейка Калфова.

Интерес към събитието прояви и местният телевизионен канал, който направи подробен репортаж за инициативата.

Пишете ни, ако искате и вашето училище да се присъедини към програмата!
 

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Фондация "Четири лапи" посети ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Челопеч, част от програмата "Децата се учат как защитават животните"

Фондация "Четири лапи" посети децата от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Челопеч, което е едно от училищата в България, които участват в програмата "Децата се учат как защитават животните".

Г-ца Христина Петрова, координатор на програмата за България, запозна децата с някои от спасителните центрове за диви животни, които Фондация "Четири лапи поддържа по света. Сред тях са Парка за танцуващи мечки над гр. Белица и Убежището за големи котки "Лайънсрок" в Южна Африка. Възпитаниците на училището научиха много интересни факти и се включиха с интерес в дискусията как можем да помогнем на дивите животни и спасим изчезващи видове.

Ученици от ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в с. Челопеч получиха своите грамоти за хуманно отношение към животните, а новите групи ще получат своите след по-малко от два месеца.

Пишете ни, ако искате и вашето училище да се присъедини към програмата!

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Малчугани от английска ясла COSMOS KIDS вече са "дипломирани" защитници на животните

В продължение на няколко месеца Фондация "Четири лапи" организира срещи с любопитните малчугани от английска ясла COSMOS KIDS в София. Инициативата е част от програмата "Децата се учат как да защитават животните", която фондацията развива в България вече повече от 2 години.

Срещите с малчуганите са опит на екипа на Фондация "Четири лапи" да запознае деца на около 3-годишна възраст с проблема за хуманното отношение към животните. Чрез игри и различни задачи малките ученици се запознават с красотата на животинския свят и научават как могат да бъдат от полза на страдащи животни и как да опазват природата.

Малчуганите от английска ясла COSMOS KIDS вече получиха своите грамоти, както и един голям орангутан, който да им напомня за срещите по човечност към животинския свят.

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Фондация "Четири лапи" стартира своята програма "Децата се учат как да защитават животните"

Във вторник „Четири лапи” стартира своя детско-юношески проект „Децата се учат как да защитават животните” в област Кюстендил. Дупнишкото ОУ „Св. Климент Охридски” е първото училище в региона, което ще работи с „Четири лапи” за изграждането на едно по-хуманно отношение към животните.

В България, „Четири лапи” си партнира вече с повече от 25 основни училища – в София, Пловдив, Велико Търново, Ботевград и др. В продължение на един учебен срок децата се запознават с красотата на животинския свят и научават важна информация относно това как човекът и животните могат да съществуват хармонично и да си помагат. Това се случва и с помощта на учебни помагала, осигурени от неправителствената организация. След приключване на програмата от часове по хуманно отношение към животните, децата и преподавателите щe получат грамоти и подаръци от „Четири лапи”.

Екип на Силни лапи гостува в Научно-образователния Център на Зоопарк София

Екип на "Силни лапи" гостува в Научно-образователния Център към Софийския зоопарк. Екипът има за цел да запознае децата с големите паркове на Фондация ЧЕТИТИ ЛАПИ по света.

В продължение на няколко недели лектор от Фондацията ще разкаже на децата как са създадени и как оперират три от най-големите центрове за реабилитация на диви животни, където Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ влага много труд и опитност. Това са - Парка за танцуващи мечки Белица (България), убежището за големи котки "Лайънсрок" (Южна Африка) и Център за опазване на орангутаните в Борнео (Индонезия).

Децата ще имат възможност да видят много снимки и да научат за най-новото, което се случва по тези места.

 

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Дългият зимен сън в парк “Меча гора” в Арбесбах

Шестимата обитатели на австрийския парк “Меча гора” в Арбесбах започнаха да се подготвят за зимната си почивка още в края на октомври. Когато снегът заваля от мечките вече нямаше и следа – те бяха започнали обичайния си зимен сън.

Винсенз и Лизи, както и Том и Джери първи се прибраха в бърлогите си, отново разпределяйки се по двойки. Бърлогата на Брумка е отдалечена от тези на другите мечки, а Лара, подобно да останалите животни се настани в изкуственото си убежище. Когато температурите се покачиха през януари и снегът започна да се топи, Лизи започна редовно да излиза и да обикаля територията си. Мечката също така търсеше храна и  гледачите на ЧЕТИРИ ЛАПИ подкрепиха усилията й. За Лизи няма да бъде проблем да спре да се храни и да се прибере, щом застудее отново.

В природата мечките спят зимен сън, защото зимата няма достатъчно храна в дивата природа. Животни като мечките имат наистина голяма нужда от питателна храна, но се хранят основно с растения и плодове. Така трудно биха оцеляли през зимните месеци. Ето защо мечките трупат подкожни мазнини, за да могат да изкарат зимата, без да са твърде активни. Времетраенето на зимния сън обаче може да е различно и зависи от екземплярите.

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ раздаде почетни грамоти на деца от ЧСОУ „Рьорих”

15.11.2010

Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ раздаде почетни грамоти на деца от ЧСОУ „Рьорих” в кв. Драгалевци, участвали в проекта "Децата се учат как да защитават животните". Малките възпитаници бяха възнаградени за усърдието си в часовете по хуманно отношение към животните.

Сега децата от ЧСОУ „Рьорих” знаят, че само ние хората имаме способността да направим нещо за по-доброто съществуване на животните и да говорим пред обществото (семейство, приятели, съседи, съученици) вместо тях. Затова ЧЕТИРИ ЛАПИ създаде тази образователна програма за началните училища, където да внедри часове по хуманно отношение към животните. Защото защитата на животните в ранна детска възраст създава един социално-отговорен гражданин и член на здраво общество.

ЧСОУ „Рьорих” ще продължи и тази учебна година да запознава децата с необятния свят на животните и как да съхраним обичта и уважението си към него.

Ако във вашето училище няма часове по хуманно отношение към животните и вие искате да промените това, пишете ни!

Екипът на Силни лапи

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Гала премиерата на анимационния филм „Алфа и Омега” 3D премина под знака на нови знания и забавления

04.11.2010

Вчера вечерта се състоя гала премиерата на „Алфа и Омега” в Mall of Sofia. Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ и младежкият клуб към нея СИЛНИ ЛАПИ бяха основни партньори на събитието.

Преди самата прожекция посетителите на киното имаха възможност да се запознаят с интересни факти от света на животните благодарение на нашите информационни брошури и снимки. Децата се включиха в различни дискусии, а много от тях си тръгнаха с нарисувани лица на животни. В събитието се включиха водещият Део и актрисата Вили Марковска, които озвучават главните герои във филма - вълка Хъмфри и неговата любима Кейт. Пред нашия щанд двамата задаваха въпроси на насъбралите се деца и раздаваха награди.

Деца и родители искрено се забавляваха и научиха повече за нашия клуб Силни лапи. Така броят на членовете на клуба се увеличи, което означава повече участници в последния ни конкурс за рисунка.

Ако искате да влезете в света на Хъмфри и Кейт, може да гледате филма „Алфа и Омега” на 3D от 5-ти ноември по кината.

                

Контакт ::: Страница на родителите ::: Данни за фондацията ::: Принтирай страницата