Стани член на Силни лапи!

Запиши се за информационната брошура!

Гледайте на кино „Алфа и Омега” 3D и посетете нашия щанд!

Здравейте, силни лапи!

На 3-ти ноември (сряда) ще се състои гала премиерата на новото анимационно приключение „Алфа и Омега”, заснето с 3D технология. Събитието ще се случи на последния етаж на Mall of Sofia в Cinema City от 19:30 часа. Ние ще бъдем там още в 18:00, така че ви каним да се присъедините към нас и да научите повече за животинския свят и в частност за вълците. От 5-ти ноември (петък) може да гледате филма по кината.

Филмът „Алфа и Омега” ще ви отведе в непознатия свят на вълците. Хъмфри и Кейт неочаквано са заловени от рейнджъри и откарани в другия край на страната. В света на вълците, по неписан закон, представителите на алфа и омега никога не се смесват, сприятеляват и събират по двойки. Като дъщеря на водача на западната глутница, Кейт трябва да се омъжи за Гарт, Алфа син на лидера на източната глутница и да скрепи отношенията между двете враждуващи иначе глутници. Със силното си чувство на отговорност, Кейт отчаяно иска да стигне навреме за сватбената церемония с Гарт и да предотврати войната между глутниците. Така единственият й избор, за да се върне вкъщи, е да се съюзи с Хъмфри.

Докато двамата се опитват да се върнат у дома, опасностите ги дебнат отвсякъде. Качване на стоп, крайпътни закусвални, гневни мечки, обидчиви бодливи прасета и гъсок, играещ голф със своето кади - патока Пади, са само част от щурите им приключения по пътя. Скоро, обаче, Кейт и Хъмфри откриват, че от преживяното заедно, между тях се е зародило ново чувство – любовта.

Очакваме ви!

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Екипът на Силни лапи избра победител в конкурса "Да намерим име за нашето голямо куче!"

Имаме удоволствието да ви съобщим, че вече имаме избрано име за нашето животинче и то е Понго! Малката Моника Беркова избра това име и ние от екипа на Силни лапи напълно се съгласихме, че Понго идеално пасва на нашия надуваем любимец. Съвсем скоро Моника ще има възможност да посети прекрасния Парк за танцуващи мечки Белица и да наблюдава животните от близо. След това Моника ще сподели с всички вас какво е било преживяването.

Благодарим на всички участвали в конкурса и очаквайте новини за предстоящи събития и конкурси.

Честито, Моника!
 

Моника и любопитният Монти

Моника от София посети Парка за танцуващи мечки в гр. Белица

Както вече обявихме, Моника от София спечели конкурса ни за име на надоваемото ни куче. Сега Понго е готов да радва децата в цяла България по време на кастрационните ни проекти в страната. Моника вече посети Парка за танцуващи мечки до гр. Белица и имаше възможността да наблюдава отблизо поведението на мечките под зоркото око на Управителя на Парка Димитър Иванов. Моника научи от Димитър много интересни неща за танцуващите мечки и как те се адаптират към новата среда, която много наподобява естественото им местообитание.

Ако и ти искаш да посетиш Парка за танцуващи мечки в Белица или да спечелиш други награди от Силни лапи, чети редовно уебсайта ни и участвай в конкурсите, които обявяваме.

Поздрави от екипа ни!

Днес е Международният ден на животните!

На 4 октомври се отбелязва Международният ден на животните. По този повод от Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ напомнят, че България е последната страна в Европейския съюз, в която измъчването на животни не се счита за престъпление. Международният ден на животните се чества за първи път през 1931 година. Денят 4-ти октомври е избран, тъй като на тази дата умира Св. Франциск от Асизи, почитан като покровител на животните.

Ние от Силни лапи ви призоваваме към повече разбиране на животинския свят и любов към другите живи същества в природата.

Честит празник!

Хайде на кино! Гледайте SOS ЗА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ в Mtel IMAX

Разпростирайки се от наситените с пара дъждовни гори на Борнео до пустите полета на Арктика, до дълбините на световните океани, филмът „SOS ПЛАНЕТА” отвежда до сърцето на най-засегнатите от екологична гледна точка места на нашата планета. Благодарение на всепоглъщащото въздействие на гигантския екран и IMAX3D технологията, „SOS ПЛАНЕТА” ще потопи зрителите в красотата на екосистемите, сливайки живо действие и анимация, за да онагледи някои от най големите опасности, пред които е изправена Земята днес - глобалното затопляне, изсичането на горите и изтощаването на океаните.

Въпреки огромното богатство от средства за общуване, с които разполагаме, един настойчив призив продължава да изисква нашето внимание – потребността всички ние да запазим богатството и разнообразието на формите на живот на Земята. Продуциран от „Енуейв Пикчърс” в сътрудничество със Световния фонд за дивата природа, „SOS ПЛАНЕТА” цели да привлече вниманието на възможно най-широка аудитория по възможно най-въздействащ начин - като едновременно удивлява и информира. Във филма причината и ефектът на всяко екологично състояние се подчертават и обясняват чрез магията на IMAX3D образите, а разказът води уважаваният американски новинар Уолтър Кронкайт. Цитирайки „неотложната необходимост да достигнем хората в целия свят с посланието, че качеството на нашата околна среда бързо се влошава и вече застрашава собственото ни съществуване на тази планета”, Кронкайт е заснет на зелен екран и впоследствие насложен върху триизмерен телевизионен екран, който изплува от гигантския екран като увод към някои откъси във филма. Хипер реалистичните компютърно генерирани хабитати представят три различни застрашени екосистеми, а IMAX3D ефектите допринасят зрителите да навлязат в тях и споделят тревогата на животните, герои на филма. За да предотвратим екологичната катастрофа, най-напред трябва да осъзнаем, че съдбата на природата е личната съдба на всеки един от нас. В това послание на „SOS ПЛАНЕТА” се крие ключът към нашето общо бъдеще.

Премиерата на „SOS ПЛАНЕТА” в Mtel IMAX е на 15 октомври в партньорство с „WWF Дунавско-Карпатска програма България”, фондация „ТАЙМ-Екопроекти”, списание „National Geographic Kids Bulgaria” и „Горичка”. Ние от Силни лапи ще се присъединим към събитието в събота, когато може да се включите в заниманията на клуба на входа на Mtel IMAX в Mall of Sofia.

Заповядайте!

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Помощ от Германия за бездомните кучета в България

Последния път ви разказахме за Ласи – бездомното куче от България, което откри щастието в нерадостната си съдба благодарение на българиския екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ, който й намери стопанин, полагащ нужните грижи и внимание. Но не всички животни имат този късмет – по улиците на България има между 100,000 и 200,000 бездомни кучета и котки. Много от тях никога не са преглеждани, а често са болни или ранени. Но 7-членният екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ хваща бездомните животни, преглежда ги в мобилната ветеринарна клиника, ваксинира ги и обезпаразитява, след което кастрира под пълна упойка. След операцията животните остават под наблюдение в продължение на 24 часа и после биват връщани на мястото, на което са заловени. Това се прави, за да възвърнат животните социалното си положение в групата. Тази година две ученички от Германия решиха да се присъединят към екипа по кастрацията на бездомни животни. Селина, на 14 години, и Алисия, на 13 години, активно се включиха в работата на българските ни колеги.

Грижата за животни не е нещо непознато за двете момичета. Тяхната майка Сабине Лузе е дългогодишен служител в хамбургския офис на ЧЕТИРИ ЛАПИ, а бащата д-р Марк Лузе, който е зъболекар в Хамбург, доброволно преглежда и лекува зъбите на мечките в парковете на ЧЕТИРИ ЛАПИ, както и на лъвовете в Лайънсрок в Южна Африка. В началото на 2010 г. Селина и Алисия активно подпомогнаха кастрационния екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ. Двете момичета раздаваха листовки в малкия град Белица, за да информират хората за мобилната клиника на ЧЕТИРИ ЛАПИ. Екипът не само залавяше бездомни животни за кастрация и лечение, но и предлагаше на собственици на домашни любимци безплатни прегледи и кастрация на животните им.

Заедно с двамата хващачи на кучета Ивайло и Иван, двете момичета участваха в залавянето на бездомните животни. За тази цел екипът използва примамка. По-плашливите кучета биват упоявани и откарвани в мобилната клиника на ЧЕТИРИ ЛАПИ.

След като кучетата се събудят от упойката, те често са неспокойни и имат нужда от любяща подкрепа. Тук отново се включиха двете момичета. Те успокояваха кучетата и наблюдаваха лекарите.

След като животните повторно се прегледат обстойно от ветеринарните лекари и те потвърдят, че всичко е наред, кучетата се връщат от екипа на мястото на залавянето им. Селина и Алисия напрегнато наблюдаваха различното поведение на вече кастрираните четириноги след освобождаването им. Селина Лузе ни разказа, че това е било четвъртото й гостуване в България и тя е впечатлена от красотата на природата и приятелското отношение на хората. „Аз обичам България. Хората тук са много приятелски настроени и открити. Но се виждат и разликите с Германия. Там нещата са добре. Затова работата на екипа по кастрации тук в България е наистина страхотна.”

Друг важен момент за Селина е наученото от ветеринарните лекари. Момичетата имаха възможност да наблюдават работата на екипа отблизо и останаха впечатлени от работата на ветеринарите. „Исках да уча езици и после да се занимавам професионално с това, но вече се замислям дали да не уча ветеринарна медицина”, сподели Селина. За двете момичета преживяването в България остава изключително интересно и вълнуващо. „През следващите няколко години определено ще се върнем в България”, възторжено потвърдиха Селина и Алисия.

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Празници в Пфотенхилфе Лохен

Убежището за животни в Лохен – „Пфотенхилфе”, е спешен център за изоставени, избягали или конфискувани животни. То осигурява дом за животни, чиито стопани не могат повече да се грижат за тях, и предлага най-високи стандарти при защита на животните докато се намерят желаещи за осиновяване.

Всяко животно се нуждае от дом, а дори и най-добрите убежища и центрове не са идеалният вариант. ЧЕТИРИ ЛАПИ се опитва да намери любящи и отговорни стопани за всяко животно и също така да обясни и посъветва новите собственици как да се отнясят към животното и какви са подходящите условия за отглеждането му.

Празниците в Лохен включват незабравими преживявания за деца между 8 и 16 години, които наблюдават отблизо най-различни животни – коне, магаренца, кучета, котки, овце, кози, прасета и др. Децата са разпределени в групи от по седем в зависимост от възрастта. Екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ осигурява храна и наблюдава внимателно децата по време на обиколките.

Всички участници помагат в грижите за животните като хранене, дресировка и обучаваща дейност. В зависимост от метеорологичните условия, често се организира колоездене в околността, търсене за заровено съкровище, лагерен огън, плуване и кино-вечери.

За повече информация относно дати и регистрация за посещение, може да посетите: http://www.pfotenhilfe.at/veranstaltungen/tierschutzferien.html

Деца помагат на деца

По инициатива на Ученическия съвет на пловдивското СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” няколко поредни години в училището се организира благотворителна акция за онкоболните деца от УМБАЛ ,,Свети Георги” – Пловдив. Тази благородна кауза, която се подготвя и осъществява от самите ученици, е отлична възможност за младите хора да изразят своята активна гражданска позиция и да вложат своята енергия в положителна посока.
Тази пролет учениците организират голям благотворителен концерт за набиране на средства за медикаменти и консумативи за онкохематологичното отделение на болницата. Концертът ще се проведе в рамките на Х-тия Международен пленер по изобразително изкуство на 17 април 2010г., в Палата №2 на Международен панаир – Пловдив с подкрепата и на община Пловдив.


Децата от вокална група "Лоли поп" ще участват в благотворителния концерт, а други подготвят покани за гостите. От възпитаниците на училището ще пеят Богдана Петрова, Цветана, Благовеста и Бонимир Бонев. Концертът ще се проведе в рамките на десетия Международен пленер по изобразително изкуство. Инициативата всяка година се провежда с помощта на дарения, които отиват предимно за озвучаване и осветление.
Ние от „Силни лапи” поздравяваме децата за тяхната човечност, доброта и инициативност!

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Да намерим име за нашето голямо куче!

Здравейте на всички "силни лапи" в България и на онези от вас, които просто обичат животните и ги е грижа за тях!

Както може би вече знаете, фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ помага на бездомните животни в Пловдив през целия март. В града има много бездомни котки, които внимателно се улавят от опитния ни екип и след това кастрират, за да се намали популацията на страдащи животни по улиците на големия град. Това не само намалява броя на бездомните котета и кученца, но и ги защитава от много болести и опасности, дебнещи по негостоприемните улици.

Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ отбеляза усилията на екипа и децата от СОУ “Патриарх Евтимий”, участвали в кампанията ни в Пловдив, с голямо надуваемо куче в центъра на града, което събира любопитните погледи на минаващите деца и възрастни.

Сега ние имаме нужда от вашето активно участие в даване на име на огромната надуваема играчка, символ на любовта към животните! Ако имате идеи как да кръстим черно-белия ни приятел, изпратете имейл на hristina.petrova@vier-pfoten.org до началото на септември 2010.

Ние ще определим кое име най-добре подхожда на четирикракия красавец и така един от вас ще спечели незабравимо посещение на Парка за танцуващи мечки в Белица.

Изпращайте ни колкото и каквито предложения имате!
УСПЕХ!

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Деца от 129-то ОУ "Антим I" участват в проекта на ЧЕТИРИ ЛАПИ

Здравейте, силни лапи!

Тъй като вие обичате животните и всеки ден научавате все повече за разнообразния им свят, ние искаме редовно да ви информираме как децата от различни училища в България работят по проекта на ЧЕТИРИ ЛАПИ „Децата се учат как да защитават животните”.

Деца от 129-то ОУ "Антим I" в София работиха в продължение на един срок по теми, засягащи животинския свят – различни видове животни, местообитания, характерни белези, отглеждане на животните и как човекът влияе на околния свят.

Децата от 4-ти А клас изготвиха пана с различни сними на животни, направиха си презентации на различни теми и заедно с преподавателите дискутираха важни въпроси от света на животните. Облечени в екипа на Силни лапи, всички ученици се снимаха за спомен след добре свършената работа (виж снимката вдясно)!

Ние от екипа на Силни лапи ви желаем много успехи и ще се радваме да ни изпращате писма с идеи и разнообразна информация. Продължавайте да се интересувате и да обичате животните! Съвсем скоро ще имате отново новини от нас!

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

ЧЕТИРИ ЛАПИ спасява бебето орангутан Сето

Бебе орангутан, което по сведения е отглеждано незаконно и е било ранено след сблъсък с куче, е спасено от екип на ЧЕТИРИ ЛАПИ и отведено в приюта в Самбоджа. Там малката маймунка, която е само на 6 месеца, ще получи най-добрите грижи, предоставени й от опитните служители на ЧЕТИРИ ЛАПИ и ще се научи на всичко, което й е нужно, за да оцелее на свобода. Фондация ЧЕТИРИ ЛАПИ и BOS (Фондация за оцеляването на орангутаните в Борнео) работят интензивно за безопасното връщане на тези чувствителни и интелигентни животни обратно в природата след като са завършили своето „горско училище”. Междувременно, унищожаването на тропическите гори в Борнео от човешка ръка продължава с пълна сила.

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Муфаса и другите лъвове пристигат благополучно в Лайънсрок

В сряда през нощта на 2-ри декември започна нов живот за Муфаса, Ричи, Пако, Ричард и Симба. Петимата бяха транспортирани от различни места в Европа до резервата на "Четири лапи" за големи котки Лайънсрок. След кратко забавяне заради силните дъждове животните бяха пуснати в огромните заграждения на парка – сега те споделят една и съща територия. Единствено осемгодишният Симба ще се нуждае от повече време, за да свикне с новата обстановка в специално отделено място. Персоналът на "Четири лапи" в Лайънсрок наблюдаваше с огромно облекчение освобождаването на животните, тъй като съвсем скоро Муфаса, Ричи, Пако и Ричард започнаха заедно да разучават новата територия.

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Нови седем лъва спасени от ЧЕТИРИ ЛАПИ

Хоуп, Арандас, Мухавиш, Амра и Хаула пристигнаха успешно в убежището за големи котки Лайънсрок след дълго пътуване, което започна със спасяването им през януари тази година. Животните били държани в ужасни условия. Придружени от Нейно Кралско Величество Принцеса Алия то Йордания и Шарифа Сара Гази, младите лъвчета направиха първи стъпки в новия си дом след като Принцеса Алия отвори вратата на клетката докато слънцето изгряваше.

Наблюдаващите събитието внимателно следяха как лъвчетата започват да изследват новата си територия в убежището на ЧЕТИРИ ЛАПИ. Първоначално мъничетата ще обитават по-малка площ, за да може екипът на ЧЕТИРИ ЛАПИ да контролира адаптационния процес, поведението и здравословното им състояние преди да ги пусне на по-обширен терен. За Марио и Марион, два лъва, взети от зоопарк във Франция, днес Лайънсрок е безопасен рай в сравнение с индустрията за организиран лов, за която са били отглеждани. ЧЕТИРИ ЛАПИ получи информация, че двете котки били подготвени за продажба в ловен парк в провинцията Фрий Стейт в Южна Африка. След предоставяне на властите и на френския зоопарк на данните от разследването е постигнато съгласие, че лъвовете ще живеят най-добре в Лайънсрок.

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Удивителното спасяване на кончето Силаж в Унгария

Драмата на малко конче, което беше спасено от дома на собственика в полумъртво състояние, завърши с добър край: ЧЕТИРИ ЛАПИ подкрепи местната Фондация Ботиан Екуус (Bottyan Equus Foundation) в отчаяния им опит да спасят живота на почти 6-месечното конче. Жребчето било намерено на ливада, буквално замръзнало на земята и почти умряло от глад. Експертите, отишли на мястото, допускат, че животното може да е лежало там в продължение на няколко дни. Осъзнавайки каква тежка борба им предстои, те нарекли кончето Силаж – „неукротимият”.

През първите две седмици положението изглеждало безперспективно: Силаж бил буквално кожа и кости, като нямал сили да се изправи – дори с помощта на екипа – което карало хората да се съмняват в оцеляването на кончето: невъзможността да стане на четири крака е фатално за един кон. Екипът, полагащ грижи за жребчето, обаче не се отказал: краката на Силаж били стимулирани с масажи и той бил обръщан на всеки два часа, за да се предотврати получаването на рани от залежаването. Тъй като кончето не било в състояние да се храни и продължавало да отказва сух фураж, екипът инжектирал витамини и вливал хранителни вещества по няколко пъти на ден. В резултат на това, Силаж поне успявал да се изправи за няколко минути след поредната доза.

Лъч надежда
Прогнозата за възстановяването на Силаж не била окуражаваща поради съмнения за вероятни увреждания на органите вследствие на ужасните условия на живот при собственика. Но все пак Силаж бил заобиколен от хора, които искрено се тревожели за него и се борели за живота му – факт, който малкото конче започнало инстинктивно да усеща. Тъй като грижите по Силаж не спирали, появили се и първите знаци за надежда: Силаж стоял все по-дълго време изправен на четирите си крака, заобиколен от гледачите си. Така „неукротимият” продължил да се бори.

Чудо с копита
Въпреки че раните от залежаването и някои други здравословни неволи нямало как да бъдат предотвратени напълно, през февруари Силаж поставил рекорд от 1 час и 12 минути в изправено положение. В същото време ветеринарите започнали да хранят все по-голяма надежда, че обезсърчителните резултати от кръвните тестове ще се подобрят и че засегнатите органи могат да бъдат възстановени напълно. Така през март се случил пълният обрат: Силаж вече уверено стоял изправен – един щастлив и благодарен млад кон, на който тепърва му предстои пълноценен живот. Неуморните усилия на Фондация Ботиан Екуус и екипа на ЧЕТИРИ ЛАПИ допринесли за щастливия край. Всички хора, въвлечени в грижите по Силаж вложили много енергия и средства, но накрая младият кон бил този, който оправдал значението на името си.

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Скубане на гъски

Гъшият пух е много разпространен в индустрията за облекла и завивки. Той се добива от гъски или патици. Гъши пух се произвежда навсякъде по света, но основните страни производителки са Унгария, Полша и Китай. За така наречената „пухена реколта” има 2 метода, оскубване на мъртви или на живи животни. Оскубването на живи животни, което се прилага само на гъски, за съжаление е тъжна действителност в страните производителки, като животните се оскубват на ръка от 2 до 4 пъти през краткия си живот.

Плаща се на оскубано животно. В рамките на 5 часа 3000 животни се оскубват до кожа. Перата се изтръгват от шията, гърба, гърдите и корема, при което животните често получават тежки наранявания. Откритите рани се зашиват веднага без упойка. Скубането на живи гъски е забранено в Европейския съюз, затова този метод се нарича със смекчаващо „почистване на старите пера”. Имената се променят, но страданието на животните остава едно и също.

© ЧЕТИРИ ЛАПИ

Помощ за бедстващ лебед в убежището за птици EGS

Недохранен лебед е открит от случайни минувачи на полето в района на Копфщетен, Австрия, на 11 февруари. Те се обаждат за помощ на EGS – убежище и център за грижи за диви птици. Опитен екип от няколко души отива на мястото, където заловя лебеда с помощта на добросъвестните минувачи. Птицата сама се била оплела в дълъг ластик, омотан около врата и човката й.

Тъй като ластикът не ограничава способността на лебеда да тича и лети, залавянето му се оказва истинско предизвикателство. Липсата на храна в продължение на значителен период от време е отслабила защитните сили на красивата птица, което помага на доброжелателите й да я хванат сравнително бързо. Лебедът е откаран веднага в EGS, където опитният екип отстранява ластика.

Завръщане в блатата
ЧЕТИРИ ЛАПИ обяви своето участие в EGS, намиращ се в Харингзее, Австрия, в края на миналата година. Проектът-образец осигурява уникална и съвременна грижа за стотици ранени и гладуващи птици, много от които са застрашени сови и грабливи птици, които се нуждаят от дългосрочна грижа в специално пригодените птичарници на убежището. Лебедът, спасен в Копфщетен, е нахранен и излекуван от раните си за по-малко от седмица и на 19 февруари е вече достатъчно силен, за да бъде пуснат отново в блатата на Дунав.

                

Контакт ::: Страница на родителите ::: Данни за фондацията ::: Принтирай страницата